Malaga Airport: Alles wat je moet weten

Terminals op Malaga Airport

Technisch gezien heeft Malaga Airport drie terminals, maar slechts één van die terminals is daadwerkelijk in gebruik. De nieuwste terminal, ook wel Terminal 3 of New Terminal genoemd, is de enige terminal waar je je zorgen over hoeft te maken. Terminal 3 werd geopend in 2010 en heeft een zeer moderne en schone uitstraling. Zowel het interieur als exterieur van de terminal zijn modern, goed georganiseerd en duidelijk aangegeven.

Wat is er binnenin de luchthaven?

Wanneer je de luchthaven binnenkomt in het vertrekgebied, vind je alle incheckbalies op de begane grond. Op dit niveau is er ook een bagageopslagcentrum waar je je bagage voor de dag kunt achterlaten. Er zijn een paar winkels en een café voordat je door de beveiliging gaat. Ik heb een telefoonoplader gekocht bij een elektronicawinkel die zich voor de incheckbalie bevindt. Je kunt ook nekkussens, converters en andere kleine dingen kopen die je misschien bent vergeten bij het inpakken voor je reis naar de Costa del Sol. Zowel de incheck- als beveiligingsgebieden van Malaga Airport zijn ongelooflijk goed georganiseerd (iets wat je niet altijd vindt op andere luchthavens in Spanje). Eenmaal door de beveiliging vind je alles wat je nodig hebt, waaronder: toiletten, cafés en restaurants, bars, drinkfonteinen, belastingvrije winkels en andere winkels.

Beveiligingstijden op de luchthaven

Het is het beste om jezelf ongeveer twee uur te geven om door de beveiliging te komen als je ook een tas moet inchecken. De rijen bij de incheckbalie kunnen lang zijn, vooral voor degenen die naar bestemmingen zoals Londen, Manchester, Frankfurt, Amsterdam en andere grote knooppunten in Europa gaan. Andere lange rijen zijn gebaseerd op het aantal vluchten, zoals Ryanair. Ryanair heeft één rij voor al hun vluchten vanaf Malaga Airport, dus je wilt jezelf meer tijd geven als je een tas moet inchecken bij hen. Als je geen tas hoeft in te checken en je al online hebt ingecheckt, kun je rechtstreeks door de beveiliging gaan. Dit betekent dat je waarschijnlijk ongeveer 1,5 uur voor je vlucht op de luchthaven kunt verschijnen. Houd er echter rekening mee in welke tijd van het jaar je op bezoek bent en of het schoolvakanties zijn voor het VK of andere delen van Noord-Europa, wanneer de luchthaven veel meer verkeer ziet. Als je in de piekzomermaanden juli en augustus op bezoek bent, geef jezelf dan drie uur voor ingecheckte bagage en minstens twee uur voor degenen zonder ingecheckte bagage.

Lounges op Malaga Airport

Er is slechts één lounge op Malaga Airport. Het heet Sala VIP en is geopend van 5:30 uur tot 23:00 uur. Als je geen toegang hebt tot de lounge met een businessclass- of eersteklas ticket, kun je een pas rechtstreeks via de loungewebsite kopen. Het kost €31 per persoon (£27 GBP/$32 USD) en omvat een buffet, onbeperkte drankjes, WiFi en zelfs douches, wat een geweldige optie is als je van een dagje op het strand komt en een avondvlucht hebt.

Van Malaga Airport naar Malaga

Als je aankomt op Malaga Airport, heb je een paar opties om naar het stadscentrum te gaan. Als je verblijft in een resort langs de kustlijn of je reis is georganiseerd via een reisbureau, zullen de verbindingen waarschijnlijk zijn inbegrepen bij je pakketvakantie. Zorg ervoor dat je controleert waar je je chauffeur zult ontmoeten voordat je vlucht vertrekt. Als je luchthaventransfer niet is inbegrepen, maar je wilt dat er een chauffeur je ontmoet en je rechtstreeks naar je hotel brengt, kun je een privétransfer boeken via GetYourGuide. Voor maximaal drie personen kost het slechts €35 (£30 GBP/$37 USD). Als je je auto niet van tevoren hebt geboekt, heb je nog een paar andere opties die eigenlijk iets goedkoper zijn. Een taxi vanaf de luchthaven naar het centrum van Malaga kost slechts ongeveer €20-25 (£17,50-22 GBP/$21,50-27 USD). Je kunt ook de Uber-app gebruiken om een taxi te bestellen die je ophaalt vanaf de luchthaven en je naar je hotel brengt. Er is een bus die je vanaf de luchthaven naar het stadscentrum kunt nemen. De goedkoopste manier om naar het centrum van Malaga te komen, is met de trein. Als je een contactloze kaart hebt of als je Apple Pay of Google Pay op je mobiele telefoon hebt, kun je dat gewoon gebruiken om rechtstreeks door de toegangspoortjes te tikken en op de trein naar het treinstation van Malaga, Estacion María Zambrano, te stappen. Het duurt 11 minuten en kost €1,80. Natuurlijk kun je ook een auto huren op Malaga Airport. Dit geeft je veel meer flexibiliteit tijdens je vakantie.

Van Malaga Airport naar Marbella

Als je de andere kant op gaat, kun je ook hier een privétransfer boeken, een taxi nemen op de luchthaven of een Uber bestellen. Er is geen treinverbinding tussen de luchthaven en het centrum van Marbella, maar er is wel een bus. Verlaat gewoon de luchthaven en volg de borden naar het busstation. Het is eigenlijk meer een bushalte. Er zijn twee bushaltes naast elkaar en elke halte is zeer duidelijk gemarkeerd met welke locaties de bussen die daar stoppen naartoe gaan. De Marbella-bus komt ongeveer elke 20-30 minuten langs en je kunt een kaartje aan boord van de bus kopen of je kunt je kaartje vooraf betalen via Omio of Trainline. Deze websites zijn ook goede plekken om gewoon de bustijden te controleren, zodat je niet in de felle zomerzon hoeft te wachten wanneer de bus pas over 20 minuten komt.

Van Malaga Airport naar andere delen van de Costa del Sol

Als je naar andere delen van de regio wilt gaan, kun je eigenlijk de trein in de tegenovergestelde richting van Malaga nemen en naar plaatsen als Fuengirola en Torremolinos gaan door op de trein te stappen. De treinen zijn frequent en je kunt je Apple Pay of andere contactloze creditcards gebruiken om rechtstreeks op de trein door de toegangspoortjes op het treinstation van de luchthaven te stappen. Taxi’s en Ubers zijn de beste optie als je naar andere bestemmingen langs de kust wilt gaan en geen gebruik wilt maken van het openbaar vervoer. Ze zijn gemakkelijk beschikbaar en de prijzen zijn redelijk. Uber is niet altijd de goedkoopste optie in vergelijking met taxi’s, omdat als je een taxi neemt en er geen verkeer is, het waarschijnlijk minder kost dan wanneer je Uber had gebruikt. Als je je zorgen maakt over het spreken van Spaans of als je gewoon het gemak wilt hebben om het adres in te voeren en naar je bestemming te gaan, is Uber een goede optie. Ik merk dat Uber-chauffeurs in deze regio van Spanje niet bijzonder spraakzaam zijn. Als je een taxi neemt, praten ze echter graag! De meeste taxichauffeurs spreken Engels. Als je chauffeur geen Engels spreekt, is er altijd iemand aan de voorkant van de taxistandplaats die met de taxi’s werkt en Engels spreekt. Hij of zij kan de chauffeur vertellen waar je naartoe gaat. Taxi’s vanaf de luchthaven werken op basis van een meter.

Een auto huren

Het huren van een auto is een fantastische optie als je de Costa del Sol bezoekt. Er zijn tal van geweldige dagtochten vanuit Malaga, waarvan vele alleen toegankelijk zijn als je je eigen vervoer hebt. Het geeft je ook de vrijheid om de kustlijn en kleine verborgen stranden te verkennen die de meeste mensen overslaan. Malaga Airport heeft alle grote autoverhuurbedrijven om uit te kiezen. Als je een EU-rijbewijs, een Brits rijbewijs of een rijbewijs van een ander Engelssprekend land ter wereld hebt, heb je geen internationaal rijbewijs nodig om in Spanje te rijden. Je kunt alle beste prijzen vinden en je huurauto boeken bij Discover Cars, ons voorkeursverhuurbedrijf voor reizen in Europa.

Luchthavenhotels

Heb je een zeer vroege vlucht of kom je ’s avonds laat aan? Het geweldige van Malaga Airport is dat het slechts 15 minuten rijden is van het centrum van Malaga. Ik had persoonlijk een zeer vroege ochtendvlucht tijdens een recente reis naar Malaga en ik liep gewoon uit mijn hotel en ging naar een nabijgelegen hoek waar een taxistandplaats was, en ik kon een taxi pakken en binnen enkele minuten op de luchthaven zijn. Je hoeft niet echt in een luchthavenhotel te verblijven, tenzij je liever ’s ochtends naar de luchthaven wilt kunnen lopen. Er is één luchthavenhotel naast Malaga Airport, namelijk het Holiday Inn Express. Het is op loopafstand, maar je kunt ook een taxi nemen voor slechts een paar euro’s. Alle kamers zijn inclusief een ontbijtbuffet dat vrij vroeg begint en ze hebben ook een restaurant ter plaatse voor het diner en een bar die open is tot 1 uur ’s nachts.

Plaats een reactie