Kun je kraanwater drinken in Spanje?

Als je je plastic afval wilt verminderen en kosten wilt besparen tijdens het reizen in Spanje, dan is deze post iets voor jou. Lees verder voor een kort overzicht van drinkwater in Spanje en wat je moet weten voordat je een slok neemt.

Kun je kraanwater drinken in Spanje?

Ja, je kunt over het algemeen kraanwater drinken in Spanje. Ongeveer 99,5% van het kraanwater in Spanje is veilig voor consumptie. Spanje heeft een van de meest geavanceerde openbare filtratie- en afvalwaterbeheersystemen ter wereld. Er is minimale bacterie-inhoud in het kraanwater en een kleine kans om ziek te worden. Het enige nadeel is dat de smaak van het water in bepaalde delen van het land misschien niet naar wens is. Sommige mensen geven de voorkeur aan gebotteld mineraalwater vanwege de smaak. Klachten over kraanwater in Spanje zijn dat het een beetje zout of gechloreerd smaakt. Bepaalde delen van het land hebben “hard” water waarvan de smaak bitterder is. Als je een gevoelige maag hebt, kun je je lichaam laten wennen aan het Spaanse water door het eerst te koken of een paar flessen mineraalwater te kopen voor de eerste dag of twee. Over het algemeen zal de gemiddelde reiziger dit niet nodig hebben. Als je echter onderliggende gezondheidsproblemen hebt of risico loopt op bepaalde genetische aandoeningen, kun je voor vertrek contact opnemen met je arts of een reisgezondheidskliniek voor meer duidelijkheid. Dit komt puur door het hogere mineraalgehalte van het kraanwater in Spanje. Maar nogmaals, je kunt er gerust op zijn dat het meeste drinkwater in Spanje geschikt is voor consumptie. Je kunt kraanwater drinken in je hotel, in restaurants en zelfs uit fonteinen in het park.

Kun je kraanwater drinken in hotels in Spanje?

Het is over het algemeen prima om je waterfles bij te vullen met kraanwater in de badkamer van je hotel in Spanje. Als het water niet drinkbaar is, zal er waarschijnlijk een bordje op de wastafel staan. Anders kun je het aan de receptie vragen. Als het niet in het Engels is vertaald, zoek dan naar iets als “No bebas el agua” of “El agua no es potable”. Het is echter het beste om jezelf geleidelijk aan het kraanwater in Spanje te laten wennen. Als je gevoelig bent voor buitenlands voedsel of water, kun je jezelf langzaam laten wennen. Kook je eerste portie kraanwater met de waterkoker van het hotel. Een andere truc die werkt bij gevoeligheid voor spijsverteringsproblemen is het innemen van een probiotische capsule tijdens het reizen. Dit wordt beschouwd als een versterking van je immuunsysteem tegen bacteriën in voedsel en kan mogelijk de overgang naar buitenlands kraanwater vergemakkelijken. Alleen een professional kan bevestigen welke probiotica het beste voor je zijn.

Kun je kraanwater drinken in Airbnbs in Spanje?

Tenzij je Airbnb-host anders aangeeft, kun je over het algemeen kraanwater drinken in een Airbnb in Spanje. Natuurlijk is het altijd verstandig om het even te controleren voordat je je dorst lest. Veel particuliere woningen in Spanje hebben een waterfilter op de kraan geïnstalleerd om de smaak van het kraanwater te verbeteren. Anders geven sommige Spanjaarden de voorkeur aan waterdispensers op het aanrecht met flessen van 5 gallon water. Als je er een in je Airbnb ziet, kun je zelf beslissen of je daaruit drinkt of uit de kraan. In het Retiro Park in Madrid zijn er fonteinen waar je gratis je waterflessen kunt bijvullen (er zijn hier ook gratis en schone openbare toiletten!).

Kun je drinken uit waterfonteinen in Spanje?

Als onderdeel van de inspanningen om plasticvervuiling tegen te gaan, zijn de Spaanse overheid en lokale autoriteiten toegewijd aan het verstrekken van openbare drinkfonteinen. Deze zijn verspreid over alle grote steden – in parken en in de buurt van belangrijke toeristische attracties. Als een waterfontein niet drinkbaar is of om een andere reden buiten gebruik is, zal dit duidelijk herkenbaar zijn. Vergeet niet je herbruikbare waterfles mee te nemen en zo geld te besparen en je steentje bij te dragen aan het milieu.

Is het veilig om kraanwater te drinken in Madrid?

Als er een hiërarchie van kraanwater in Spanje zou zijn, zou Madrid bovenaan staan. Het water in de Spaanse hoofdstad wordt beschouwd als het veiligste en schoonste van het hele land. Bovendien wordt het water als “zacht” beschouwd en smaakt het zelfs goed! Je kunt dus zonder zorgen water drinken uit de kranen in je hotel of Airbnb. Het mooie is dat deze prachtige stad in Spanje meer dan 2000 openbare waterfonteinen heeft waar je veilig kunt bijvullen onderweg. Als je dagtochten maakt vanuit Madrid of in andere steden in Castilla y Léon of Castilla La Mancha verblijft, is kraanwater veilig om te drinken. Zorg ervoor dat je een herbruikbare waterfles in je tas stopt en je kunt je aansluiten bij de 96% van de bevolking van Madrid die de voorkeur geeft aan kraanwater. Deze Hydro Cell-flessen zijn onze favoriet en gebruiken we om heel Spanje mee te reizen. Ga naar het strand in Barcelona met wat water dat je in de koelkast hebt gekoeld en voeg dan wat fruit toe om het lekkerder te maken.

Is het veilig om kraanwater te drinken in Barcelona?

Het is net zo veilig om kraanwater te drinken in Barcelona als in Madrid. De smaak van het water in de kuststad is echter veel minder aangenaam, waardoor veel inwoners ervoor kiezen om hun voorraadkasten te vullen met flessenwater of een filter te installeren. Het water in Barcelona komt uit een rivier met een hoog mineraalgehalte, wat resulteert in hard water door de concentratie van calcium- en magnesiumionen. Het is veilig, maar weinigen zouden het het lekkerste drinkwater in Spanje noemen. Als je gewend bent aan lekkerder bronwater uit sommige regio’s van het Verenigd Koninkrijk of Noord-Europa, zul je zeker een verschil merken in de smaak van het kraanwater in Spanje. Er is echter een eenvoudige truc voor toeristen die als een charme werkt. Het enige wat je hoeft te doen is je Barcelona kraanwater een paar uur in de koelkast bewaren. Het koelen van het kraanwater verzacht de smaak. Je kunt ook verse citroen of limoen in het water persen om de smaak te maskeren. Dezelfde situatie geldt elders in de regio Catalonië.

Is het veilig om kraanwater te drinken in Málaga?

Het drinkwater in de zonnige Costa del Sol-regio van Spanje, waar je Málaga vindt, is vergelijkbaar met Barcelona: het is veilig, maar smaakt niet zo lekker. Daarom wil je misschien je kraanwater koelen voordat je het drinkt terwijl je in deze regio bent. Langs de boulevard in Malaga zijn er kranen waar je je waterflessen kunt bijvullen en het water smaakt prima.

Is het veilig om kraanwater te drinken op Ibiza?

Al het kraanwater op het feesteiland van Spanje is behandeld, gezuiverd en klaar om te drinken. Helaas staat het kraanwater op Ibiza bekend om zijn slechte smaak door het hoge calciumgehalte. Omdat Ibiza een eiland is, is flessenwater duurder dan op het vasteland. Houd er rekening mee dat in clubs en sommige restaurants een fles water van 500 ml meer dan €10 kan kosten. Hier wil je zeker kraanwater drinken of kiezen voor een waterfilterfles zoals sommige van de flessen die we hieronder aanbevelen.

Kun je kraanwater drinken in Spaanse restaurants?

Volgens een nieuwe wet die in april 2022 in Spanje is aangenomen, zijn alle restaurants en bars in Spanje verplicht om gratis kraanwater aan hun gasten te verstrekken. Deze wet is bedoeld om het verbruik van flessenwater en de daaropvolgende plasticvervuiling te verminderen. Bovendien is het nu nog gemakkelijker om een kater te voorkomen na te veel glazen Rioja.

Hoe bestel je water in restaurants in Spanje?

Wil je je Spaans oefenen tijdens het reizen in Spanje? Zo bestel je een glas of fles water in Spanje:

 • “Por favor, ¿puede traerme una jarra de agua del grifo?” – Kunt u alstublieft een karaf kraanwater brengen?
 • “Por favor, ¿puede traerme un vaso de agua del grifo?” – Kunt u alstublieft een glas kraanwater brengen?
 • Als je liever een fles mineraalwater bestelt, kun je vragen: “Por favor, ¿puede traerme una botella de agua mineral?” – Kunt u alstublieft een fles mineraalwater brengen?
 • Je kunt aangeven of je bruisend water wilt door je vraag als volgt aan te passen: “…una botella de agua mineral sin (zonder) gas” of “…una botella de agua mineral con (met) gas”.

Moet ik ijs vermijden in Spanje?

Aangezien kraanwater in Spanje over het algemeen veilig is om te drinken, is er geen reden om ijs te vermijden. In feite komt veel van het ijs dat in restaurants en bars wordt geserveerd uit gekochte zakken die voldoen aan gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en meestal gemaakt zijn van gefilterd water. Hoe dan ook, het ijs dat in Spaanse etablissementen wordt geserveerd, is perfect veilig om te consumeren. Als je liever geen ijskoud drankje wilt, vraag dan aan je ober om je een cocktail of glas water “sin hielo” (zonder ijs) te brengen.

Kan ik kraanwater gebruiken om te koken in Spanje?

Het is volkomen veilig om pasta te koken, koffie te zetten en fruit en groenten te wassen met kraanwater in Spanje. Als je je zorgen maakt, kun je een groentereiniger kopen in de supermarkt. Deze worden verkocht bij de verse producten in de meeste supermarkten. Ze zijn echter niet noodzakelijk.

Kan ik mijn tanden poetsen met kraanwater in Spanje?

Het is volkomen veilig om je tanden te poetsen met kraanwater in Spanje. Er is geen reden om over te schakelen op flessenwater.

Waterfilterflessen die we aanbevelen

Als je na het lezen van dit artikel nog steeds twijfelt over het drinken van kraanwater in Spanje, kun je jezelf trakteren op een waterfilterfles. Hoewel deze niet noodzakelijk zijn voor reizen in Spanje, zijn ze een nuttige investering voor fervente reizigers, vooral als je naar andere landen reist waar kraanwater niet drinkbaar is, zoals bepaalde regio’s in Mexico. LifeStraw is de belangrijkste fabrikant van waterfilterflessen. De BPA-vrije LifeStraw Go Bottle is ontworpen voor dagelijks gebruik, maar ook voor kamperen, wandelen en backpacken. Het kan 650 ml water bevatten en bevat twee filters die je drinkwater zuiveren. Het membraanmicrofilter gaat tot 1000 gallon (4000 liter) vloeistof mee, terwijl het actieve koolstoffilter je tot 25 gallon (100 liter) beschermt. Deze filters verwijderen bacteriën, parasieten, chemicaliën (inclusief chloor) en microplastics. Het is gemakkelijk te gebruiken, je vult het gewoon bij en drinkt wanneer je wilt. Een goedkoper alternatief is deze geïsoleerde waterfilterfles van Brita. Het werkt op een vergelijkbare manier, maar richt zich meer op het verbeteren van de smaak van het water. Terwijl je je LifeStraw Go Bottle kunt vullen met water uit beekjes, is de Brita-fles meer bedoeld voor gebruik met kraanwater en openbare drinkfonteinen. Voor water dat de hele dag koud blijft, kun je kiezen voor een roestvrijstalen fles die ook een waterfilter is. Een van deze opties zal helpen bij de smaak bij het drinken van water in Spanje. De LifeStraw Go Bottle is echter een betere keuze als je veel tijd doorbrengt met kamperen en wandelen.

Conclusie – Kun je kraanwater drinken in Spanje?

Dus, kun je kraanwater drinken in Spanje? Absoluut. Het is schoon, veilig en veel beter voor het milieu. Samengevat:

 • Verwacht dat de smaak van het kraanwater in Spanje kan variëren afhankelijk van de locatie.
 • Wen jezelf geleidelijk aan het drinken van Spaans kraanwater door het aan het begin van je reis te koken.
 • Vraag het hotelpersoneel (of je Airbnb-host) om advies over de lokale waterveiligheid/levering als je je zorgen maakt.
 • Zoek medisch advies als je chronische gezondheidsproblemen hebt.
 • Koel je kraanwater ’s nachts in de koelkast of voeg citrus toe om de smaak te verbeteren.
 • Overweeg te investeren in een waterfilterfles om de smaak te verbeteren.
 • Als je toch besluit om gebotteld mineraalwater te drinken in Spanje, koop dan een Spaans merk om de nationale economie te steunen en de koolstofvoetafdruk te verminderen.
 • En als je twijfelt – hydrateer met een ijskoud biertje!

Plaats een reactie