Het bijwonen van een van de wereldberoemde festivals in Spanje is een onvergetelijke manier om je onder te dompelen in de Spaanse cultuur. Deze feesten variëren van religieuze en traditionele festivals tot een bijzonder uniek festival dat lijkt op een gigantisch voedselgevecht (blijf bij ons – we komen daar). Lees verder voor de beste festivals in Spanje en hoe je erbij betrokken kunt raken.
Inhoudsopgave
- Traditionele Festivals en Feesten in Spanje
- 9 Beroemde Festivals in Spanje
Traditionele Festivals en Feesten in Spanje
De meeste steden en dorpen in Spanje organiseren jaarlijks een feest ter ere van hun beschermheilige. Deze data variëren, maar vallen vaak in juni. Waar je ook van plan bent om naartoe te reizen in Spanje, het is de moeite waard om even te googelen of je reisschema samenvalt met een kleiner festival. Hoewel dit niet de meest beroemde festivals in Spanje zijn, bieden ze wel een inzichtelijk perspectief op regionale en lokale gebruiken buiten de grote steden.
9 Beroemde Festivals in Spanje
- Las Fallas – Valencia
- Feria de Abril – Sevilla
- Fiesta de San Isidro – Madrid
- La Tomatina – Buñol
- Sitges Carnival – Sitges
- Fiesta de la Mercè – Barcelona
- Semana Santa – Landelijk
- La Tamborrada de Donostia – San Sebastián
- Sanfermines – Pamplona
Verderop in het artikel worden deze festivals in detail besproken.
Las Fallas – Valencia
Las Fallas is een van de grootste jaarlijkse vieringen in Spanje. Dit wordt gehouden in Valencia in maart ter ere van de beschermheilige, San José (Sint Jozef). De naam verwijst naar sculpturale monumenten – fallas – die met veel zorg zijn gemaakt van hout en papier-maché. Deze worden overal in de stad tentoongesteld en beelden gebeurtenissen uit de actualiteit uit en zijn vaak satirisch. Op de laatste avond van Las Fallas worden deze beelden verbrand in een reeks openbare vreugdevuren. Omdat het festival ook de komst van de lente viert, heeft het verbranden zijn oorsprong in een traditie waarbij Spaanse families oude meubels verbrandden om het einde van de winter te verwelkomen. De uniekheid van dit epische festival heeft ertoe geleid dat het is uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid door UNESCO. Over het algemeen beginnen de evenementen van Las Fallas op de laatste zondag in februari en begint er op 1 maart een aftelling waarbij dagelijks mascletàs worden afgevuurd op het Plein van het Stadhuis. Dit is een luide explosie van buskruit die je misschien wel even laat schrikken! Het plaatsen van fallas-beelden begint meestal rond 15 maart en eindigt op 19 maart wanneer het festival eindigt met een ceremoniële cremà (verbranding). Met tonnen straatfeesten, vuurwerkshows en een energie die je nergens anders vindt, is Las Fallas een van de beste festivals in Spanje om je vakantie omheen te plannen. Zorg ervoor dat je alle verschillende bezienswaardigheden in Valencia verkent terwijl je het festival bezoekt, het is een van mijn favoriete steden in heel Spanje!
Feria de Abril – Sevilla
Er is al een belachelijk lange lijst met leuke en culturele dingen om te doen in Sevilla, maar als je in april op bezoek gaat, kun je er nog een item aan toevoegen. Wat ooit een bescheiden veemarkt was, is de Feria de Abril (April Fair of Seville) een week lang een viering van alles wat we weten en liefhebben aan Andalusië. De stad barst uit zijn voegen met flamencoshows, vloeiende sherry en met vrolijke Sevillianen gevulde paardenkoetsen die door de stad rijden. Dit is ook een geweldige tijd om mensen te spotten die traditionele kostuums dragen. Veel van de activiteiten vinden plaats op het aangewezen Real de la Feria, waar pop-up casetas (eettenten) worden opgezet. De Feria de Día is wat rustiger, terwijl de Feria de Noche een feest is waarbij liters rebujito-sherrycocktails worden gedronken. De Feria de Abril is echter een van de meest gezinsvriendelijke festivals in Spanje, waar kinderen vaak aanwezig zijn tot in de vroege uurtjes. Nu zijn de meeste casetas privé en alleen op uitnodiging toegankelijk. Het is niet ongebruikelijk dat een reiziger of expat een uitnodiging krijgt, maar het hangt echt af van geluk. Er zijn echter meestal een paar openbare casetas. Formele kleding is absoluut een must en je wilt misschien zelfs een traje de gitana huren. Zelfs als je geen uitnodiging krijgt voor een van de meest exclusieve vieringen in Spanje, is de sfeer in Sevilla een wonder om te ervaren. De data van de Feria de Abril veranderen, maar het vindt meestal ongeveer twee weken na Semana Santa (Pasen) plaats.
Fiesta de San Isidro – Madrid
De Fiesta de San Isidro is een van de grote religieuze festivals in Spanje ter ere van de beschermheilige van een stad. In het geval van San Isidro Labrador hebben we het over Madrid: dit maakt het een van de belangrijkste festivals in Spanje. San Isidro, een boerenarbeider, werd geloofd wonderen te verrichten tijdens de 12e eeuw, met name op het gebied van water. In feite bevat zijn naamgenotenpark aan de linkeroever van de rivier de Manzanares een fontein en vijver ter herinnering aan zijn daden. Het bezoeken van San Isidro Park is een van de beste dingen om te doen in Madrid met een langer reisschema. Madrid blijft het heilige element van het festival observeren terwijl het de stad in het algemeen viert. Madrilenen dragen traditionele kostuums en dansen de chotis op volksmuziek, terwijl er overal in het stadscentrum eetkraampjes zijn. Openluchtconcerten transformeren Plaza Mayor terwijl bewoners naar het park trekken om hun respect te betuigen. Het Feest van San Isidro wordt jaarlijks gehouden op 15 mei. Omdat de stad erg druk is tijdens de week voorafgaand aan de grote finale, moet je je Madrid-reisschema zorgvuldig plannen en accommodatie vooraf boeken. Als je reis niet samenvalt met het festival, kun je er nog steeds alles over leren in het San Isidro Museum. Madrid zit het hele jaar vol met leuke feesten en activiteiten, maar San Isidro is de grootste.
La Tomatina – Buñol
En nu voor een van de gekste vieringen in Spanje. La Tomatina is een jaarlijks festival dat plaatsvindt in Buñol, een klein stadje in de buurt van Valencia waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. De oorsprong van het festival dateert uit eind augustus 1945, hoewel de details onbekend zijn. Er wordt gedacht dat er een gevecht uitbrak tijdens de Processie van Reuzen en Grote Hoofden. Naar verluidt ontstond er iets en grepen de deelnemers en toeschouwers fruit en groenten van een marktkraam om naar elkaar te gooien. Tomaten waren de favoriete keuze van wapens. Het voedselgevecht herhaalde zich het volgende jaar als een geplande strijd. Zo werd La Tomatina geboren. Hoewel het in de jaren 50 verboden was, weerhield dit de inwoners van Buñol er niet van om te vechten voor het jaarlijkse evenement. Tegenwoordig is het een volwaardig festival waarbij tomaten speciaal worden ingekocht. Het is extreem populair en er zijn ticketmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het aantal deelnemers beperkt blijft tot 20.000. Bovendien zijn er nu een paar regels om La Tomatina veilig, vriendelijk en onvergetelijk te houden. Buñol ligt op 38 km ten westen van de Stad van Kunst en Wetenschap en je kunt het als een dagtocht vanuit Valencia bezoeken. Het vindt elk jaar plaats op de laatste woensdag van augustus. Dit is een van de meest toeristvriendelijke beroemde festivals in Spanje. Zorg er gewoon voor dat je reservekleding meeneemt voor de busrit terug naar het oosten. Boek je tickets online voor La Tomatina en houd je aan de regels. Als je maar naar één carnaval in Spanje gaat, moet het in Sitges zijn.
Sitges Carnival – Sitges
Sitges is een relaxte kustplaats aan de Catalaanse kust. Bezoek deze mooie stad tijdens een dagtocht vanuit Barcelona en je zult genieten van stranden, zeevruchten en kunst. Ga erheen in februari en je zult een van de beste festivals in Spanje tegenkomen voor carnavaloptochten, verbluffende kostuums en ongeremde pret. Sitges Carnival – samen met andere soortgelijke evenementen in het hele land – markeert het begin van de vastentijd in Spanje. Het begint met de fabuleus flamboyante “Aankomst van de Koning” parade en duurt een week. De evenementen hebben hetzelfde thema van loslaten voorafgaand aan de vastentijd. Het eindigt met de begrafenis van de koning, waarbij een afscheidsprocessie wordt gevolgd door strandvuren en feesten tot laat in de nacht. Sitges Carnival is een van de beroemdste festivals in Spanje met een LGBTQIA+ sfeer. Het is een inclusief en energiek evenement dat aantrekkelijk is voor alle soorten reizigers – inclusief kinderen overdag. Houd er rekening mee dat vanwege de populariteit van het carnaval de accommodatie in de stad erg snel volgeboekt is.
Fiesta de la Mercè – Barcelona
Terwijl de Madrilenen San Isidro vieren, eren de Barcelonezen Onze Lieve Vrouw van Genade – de Maagd van Genade. Daarom is de Fiesta de la Mercè een van de grootste religieuze festivals in Spanje. De Maagd van Genade werd verantwoordelijk geacht voor het helpen verdrijven van een sprinkhanenplaag uit Barcelona tijdens de 17e eeuw. Sindsdien wordt het festival elk jaar gehouden. Hoewel religie de basis is, is de Fiesta de la Mercè een van de beroemde festivals in Spanje waar traditionele en moderne cultuur wordt gevierd. In feite is de activiteit een bredere viering van de Catalaanse regio. Ongelooflijke straatparades tonen processies met poppen naast zwaartekracht tartende Castellers (torens van mensen). De Fiesta de la Mercè is eigenlijk een enorme tentoonstelling van visuele en circus kunsten, muziek en theater. Evenementen vinden plaats in de hele stad, hoewel Plaza Cataluña een kern van activiteiten is. Het is onmogelijk om de actie te vermijden als je Barcelona bezoekt tijdens het festival. Het beste van alles is dat de meeste activiteiten niets kosten. Daarom is dit een van de beste gratis dingen om te doen in Barcelona. Barcelona viert het Feest van Onze Lieve Vrouw van Genade op 24 september. Zoals bij andere grootschalige vieringen in Spanje, begint de opbouw ongeveer een week van tevoren. Je kunt het niet missen om enkele van de grote bezienswaardigheden te verkennen terwijl je Barcelona bezoekt voor dit beroemde festival in Spanje.
Semana Santa – Landelijk
Als overwegend rooms-katholiek land is Pasen een van de belangrijkste religieuze festivals in Spanje. Gevierd als de Semana Santa (Heilige Week), neemt dit lentefestival het hele land over. Elke regio, stad en dorp markeert het evenement echter met zijn eigen speciale gebruiken. Waar je ook bent in het land, kun je een mix van straatprocessies en kerkdiensten verwachten. De parades bestaan uit nazarenos (boetelingen) die kaarsen, houten kruisen en praalwagens dragen. Als voorbeeld van hoe steden Semana Santa personaliseren, worden flamencokostuums en zang verweven in de viering van Pasen in Sevilla. Al met al is Semana Santa een van de traditionele festivals in Spanje die met familie wordt gedeeld. Reizigers kunnen echter deelnemen aan de actie via typisch paasvoedsel. Veel zoete lekkernijen en taarten verschijnen in bakkerijen en restaurants rondom de Heilige Week. Een van de lekkerste traditionele ontbijtgerechten in Spanje, torrijas (gefrituurd zoet brood), verschijnt tijdens Semana Santa. Dit gerecht is gemaakt van licht oud brood dat wordt gebakken in een mengsel van melk, eieren en olie, voordat het wordt bestrooid met kaneelsuiker en overgoten met honing. Semana Santa wordt gehouden in combinatie met Pasen in andere christelijke landen. Officieel is dat de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox. Paaszondag markeert het einde van het religieuze festival.
La Tamborrada de Donostia – San Sebastián
Hoewel het misschien niet een van de meest beroemde festivals in Spanje is, is La Tamborrada de Donostia (Donostiako Danborrada in de Baskische taal) wel de luidruchtigste. Dit 24-uurs festival vindt plaats tussen 19 en 20 januari in San Sebastián. Precies om middernacht hijst de burgemeester de stadsvlag op het Plaza de la Constitución (Konstituzio Plaza). Deelnemers gaan de straat op met marcherende trommels totdat de vlag de volgende avond om middernacht wordt gestreken. Wat dit festival bijzonder interessant maakt, is dat veel deelnemers zich verkleden als koks en soldaten. Dit festival wordt verondersteld te zijn ontstaan na de Napoleontische oorlogen. Tijdens de Franse bezetting marcheerden soldaten door de straten terwijl de vrouwen uit de stad water gingen halen bij de fonteinen. Om hen te overtreffen begonnen de Donostiarras op verschillende keukengerei te slaan om de soldaten te plagen. Na het einde van de oorlogen werd het trommelen een vast onderdeel van de viering van de beschermheilige van Donastia. Als gevolg daarvan is het moderne festival een symbool van kameraadschap en verbondenheid. Deze vluchtige maar opwindende muziekshow is gratis toegankelijk en iedereen is welkom.
Sanfermines – Pamplona
Misschien ken je dit beroemde festival onder een andere naam, het rennen van de stieren. Sanfermines is een van de meest beroemde festivals in Spanje. Gehouden in Pamplona, wordt het Festival van San Fermín gehouden ter ere van de beschermheilige, Sint Fermin. Het begint om 12.00 uur op 6 juli met een speciale vuurwerkshow genaamd chupinazo. Hierna vinden er negen dagen lang straatfestiviteiten plaats die eindigen om middernacht op 14 juli. Deze activiteiten omvatten Riau-Riau dansen, straatparades, muzikale optredens, rejoneo en andere stierengevechten, en het meest bekende onderdeel van het festival, de “Running of the Bulls” races. Sanfermines wordt afgesloten met de ceremonie van Pobre de Mi (Arme Ik). Menigte met kaarsen verzamelen zich op Plaza Consistorial om “Pobre de Mi” te zingen ter herdenking van het einde van weer een San Fermin Festival.