15 van de mooiste steden in Spanje

Het samenstellen van een lijst met de mooiste steden in Spanje is geen gemakkelijke taak. Met verschillende architectuurstijlen, waaronder Romaans, Moors, Gotisch en avant-garde, zijn alle Spaanse steden en dorpen een genot om te verkennen. Daarnaast illustreren het bergachtige achterland en de 8000 kilometer lange kustlijn de natuurlijke schoonheid van het land. Maar als je besluit waar je naartoe wilt gaan, werp dan eerst een blik op onze lijst van de mooiste plekken in Spanje.

Meest mooie steden in Spanje

 1. San Sebastián
 2. Sevilla
 3. Granada
 4. Madrid
 5. Málaga
 6. Marbella
 7. Teror
 8. Barcelona
 9. Oviedo
 10. Girona
 11. Salamanca
 12. València
 13. Estepona
 14. Segovia
 15. Alicante

We hebben prachtige plekken verzameld om te bezoeken in Spanje, voornamelijk gericht op steden en opmerkelijke dorpen. Omdat sommige van deze locaties dicht bij elkaar liggen, is het mogelijk om een dagtocht of twee te plannen als onderdeel van je reisroute door Spanje. Tegen de tijd dat je dit artikel hebt gelezen, weet je welke stad jij de mooiste stad van Spanje vindt.

1. San Sebastián

Over het algemeen staat Spanje beter bekend om zijn zuidelijke en oostelijke kustlijn. Maar het noorden van het land is rijk aan weelderig groen en ruige kustplaatsen met uitzicht op de Golf van Biskaje. San Sebastián (Donostia-San Sebastián) is een van de mooiste steden in de Baskische regio van Spanje. Hoewel een groot deel van de middeleeuwse Parte Vieja door een brand is beschadigd, is de stad herbouwd. Grote barokke, Romaanse en gotische gebouwen verrijzen boven de smalle straatjes. Het stadhuis is een wonder dat ooit begon als een casino, terwijl het Plaza de la Constitución een elegant plein is dat vroeger een stierenvechtersarena was. Let op: inwoners van San Sebastián spreken Baskisch in plaats van Spaans.

2. Sevilla

Ondoubtedly een kanshebber voor de mooiste stad in Spanje, de Andalusische hoofdstad is het epicentrum van Moorse erfgoed. Er zijn zoveel coole dingen om te doen in Sevilla, waaronder geschiedenis, cultuur, architectuur en geweldig eten. Sevilla was ooit Ishbiliyah, de zetel van de Moorse dynastieën. De stad bloeide onder de Moren met ambitieuze architectuur die de macht van het taifa-koninkrijk op het Iberisch Schiereiland toonde. Na te zijn veroverd door Ferdinand III van Castilië, werden de meeste Moorse gebouwen afgebroken of hergebruikt. De belangrijkste kerk van Sevilla, de Catedral de Santa María de la Sede, is een van de weinige voorbeelden waar je de islamitische fundamenten kunt zien. Wat nu de Giralda-klokkentoren wordt genoemd, was oorspronkelijk de minaret van de belangrijkste moskee van Ishbiliyah. Maar het is het Real Alcázar waar de stad het meest bekend om staat. Voormalig koninklijk paleis van de Almohaden, het paleis is sinds de verovering van Sevilla door koning Ferdinand aangepast, maar heeft nog steeds Moorse patio’s.

3. Granada

Een van de mooiste plekken in de regio Andalusië in Spanje, ligt Granada aan de voet van het dramatische Nationaal Park Sierra Nevada. Als dat nog niet genoeg is om een beeld te schetsen van deze prachtige stad, is dit ook de locatie van het Alhambra. Samen met het Real Alcázar en de Sagrada Família is het heuvelachtige Alhambra een van de meest herkenbare toeristische attracties in Spanje. Het middeleeuwse complex is de setting voor koninklijke paleizen gebouwd in de islamitische stijl. Het heeft woonkamers, schilderachtige terrassen en reflecterende zwembaden uit de Nasrid-dynastie. Over het algemeen is het logisch om het Alhambra te bezoeken in combinatie met de Generalife-tuinen. Naast een bezoek overdag, is het de moeite waard om ’s avonds langs de Mirador de San Nicolás te gaan om het Alhambra verlicht te zien.

4. Madrid

Als hoofdstad is Madrid ook een van de mooiste steden in Spanje. Het is een geweldige hub dankzij de internationale luchthaven en je kunt hier gemakkelijk een paar dagen doorbrengen aan het begin of einde van een reis die je elders in Spanje wilt maken. Als het hart van het land, ligt Madrid ver van de zee, wat betekent dat het vaak over het hoofd wordt gezien ten gunste van kuststeden. Madrid compenseert echter ruimschoots het gebrek aan oceaan met aangelegde parken en prachtige gebouwen. Plaza de la Armería, Palacio Real de Madrid en de Catedral de Santa María vormen een driemanschap dat de architectonische bekwaamheid van de hoofdstad laat zien. Ten oosten van het centrum biedt de Paseo del Prado de setting voor het Museo Nacional del Prado en de Cibeles-fontein. Dit sluit aan op het adembenemende Parque del Retiro met zijn bootmeer en bloemenshows. Je kunt gemakkelijk een hele dag doorbrengen in de uitgestrekte tuin, picknicken met je reisgenoot of een boek lezen.

5. Málaga

Naast een van de mooiste steden in Spanje, is Málaga een zeer populaire badplaats aan de zuidkust. Dit is een andere stad in de autonome gemeenschap Andalusië. Málaga is ook een bestemming aan de Costa del Sol – de kust van de zon. De belangrijkste claim to fame van Málaga is dat het de geboorteplaats en opvoedingsplaats is van Pablo Picasso. Natuurlijk maakt dat het Picasso Museum een van de belangrijkste attracties. Maar het is de Alcazaba die de skyline domineert. Gebouwd op bevel van Badis ibn Habus, de Berberse koning van de taifa van Granada, in de 11e eeuw, verdedigde deze Moorse citadel de stad tegen aanvallen. Bezoek de Alcazaba in combinatie met het Castillo de Gibralfaro en je kunt daarna bepalen welke stranden je wilt bezoeken! Het is onmogelijk om je te vervelen in Málaga. Maar als je een verandering van omgeving wilt, zijn er tal van geweldige dagtochten vanuit Málaga om je Spaanse reisroute te verlengen.

6. Marbella

Veel bezoekers beweren dat Marbella de mooiste stad van Spanje is. Met het Parque Nacional Sierra de las Nieves op de achtergrond en een gouden kustlijn is het moeilijk om het daar niet mee eens te zijn. Vaak bezocht in combinatie met Málaga, ligt de schoonheid van Marbella in de laagbouw witgekalkte gebouwen van de oude stad. Versierd met bougainvillea en geurend naar sinaasappels dankzij de Plaza de los Naranjos, kun je neerstrijken in een café en ontspannen onder de zon van de Costa del Sol. Omdat het geen grote plaats is, draait een vakantie in Marbella meestal om het dwalen door de oude stad en genieten van de prachtige stranden. Als een van de warmste plaatsen in Spanje in de winter, is Marbella perfect voor een winterzonvakantie wanneer de zomerdrukte verdwijnt. Bekend om zijn luxe resorts, kunnen de prijzen in het hoogseizoen stijgen, maar je kunt koopjes vinden tijdens het laag- en middenseizoen.

7. Teror

Teror is een van de mooiste steden in Spanje die je misschien nog niet hebt gehoord. Dit is een binnenlandse nederzetting in Gran Canaria, een van de Canarische Eilanden. Hoewel het belangrijkste aantrekkingspunt van deze vulkanische eilanden de zwarte zandstranden en het hele jaar door warme temperaturen zijn, is het de moeite waard om het binnenland van je gekozen Canarische Eiland te verkennen. Teror bestaat uit traditionele gebouwen met twee verdiepingen en houten balkons die al sinds de 15e eeuw bestaan. Het is een van de beste voorbeelden van Canarische architectuur, nog mooier gemaakt door de bergen van het Parque Rural de Doramas die op de achtergrond opdoemen. Dit is een andere mooie plek om te bezoeken in Spanje terwijl je op Gran Canaria bent. Het is het beste om Teror op zaterdag te bezoeken wanneer de wekelijkse markt plaatsvindt, met verkopers die lokale en regionaal gemaakte cadeauartikelen verkopen. Je kunt ook dulces – snoep en koekjes – kopen die zijn gemaakt door de nonnen in het Monasterio Cisterciense.

8. Barcelona

Thuisbasis van meesterwerken van de Catalaanse architect Gaudí en omzoomd door uitgestrekte stranden, is Barcelona gemakkelijk een van de mooiste steden in Spanje. Er is zoveel te zien in Barcelona, en je zult waarschijnlijk La Sagrada Família als prioriteit stellen. Sommigen zouden echter zeggen dat Casa Batlló, Casa Milà en Parc Güell nog spannendere voorbeelden zijn van het erfgoed van Gaudí. Parc de la Ciutadella is een van de mooiste parken in Barcelona, met een prachtige fontein die je verkoeling biedt tijdens de hete zomermaanden. Je kunt ook je benen strekken met een wandeling naar de heuvel Montjuïc en genieten van de zon in La Barceloneta, waar zwemmen, surfen en zeevruchten de manier van leven zijn.

9. Oviedo

Oviedo is een andere van de mooiste steden in het noorden van Spanje. Gesticht in de 8e eeuw, was Oviedo ooit het Koninkrijk Asturië, en de stad klampt zich vast aan zijn prachtige geschiedenis door middel van zijn UNESCO-werelderfgoedlocaties. Beginnend bij Campo San Francisco, kun je door de oude stad wandelen en genieten van de prachtige gebouwen die in bijna elke kleur onder de zon zijn geschilderd. De Catedral Metropolitana de El Salvador de Oviedo is een fusie van meerdere architecturale stijlen. Terwijl je verkent, zul je merken dat er overal in de stad standbeelden staan die belangrijke figuren, traditionele cultuur en zelfs Mafalda – het Argentijnse stripfiguur – vertegenwoordigen. Net buiten de stad ligt de Iglesia de Santa María del Naranco, een voorbeeld van een pre-Romaans paleis dat later is omgebouwd tot een kerk. Het is gebouwd vlakbij de in de 9e eeuw gebouwde Iglesia de San Miguel de Lillo.

10. Girona

Met zijn ligging aan de rivier en middeleeuwse gebouwen is Girona een van de mooiste steden in de regio Catalonië in Spanje. Middeleeuwse gebouwen zijn geschilderd in kleuren die doen denken aan de Middellandse Zee – de stad heeft eigenlijk parallellen met sommige Italiaanse steden. Omdat Girona landinwaarts ligt van de Costa Brava, wordt het vaak overgeslagen ten gunste van kustplaatsen. Met zijn ommuurde oude stad en ruïnes van een fort heeft de stad echter genoeg aantrekkingskracht voor reizigers met interesse in geschiedenis. Girona is een bijzonder spannende keuze voor fotografen, vooral als je je fotowandeling plant met het zachte ochtendlicht of het gouden uur. Gelegen op 40 minuten ten noorden van Barcelona, is dit een eenvoudige dagtocht die je zelfstandig of met een rondleiding kunt maken.

11. Salamanca

Een visie van majestueus zandsteen, Salamanca wordt vaak de Gouden Stad genoemd. Gelegen aan de oevers van de rivier de Tormes, is de stad een UNESCO-werelderfgoedlocatie en de setting voor een van de mooiste universiteiten ter wereld. Twee kathedralen naast elkaar gebouwd heersen over de skyline van de stad. De oudere van het duo is gebouwd in de Romaanse stijl, terwijl de latere toevoeging een mix is van gotische, barokke en renaissance-elementen. Als je tijd hebt, kun je eigenlijk Salamanca bezoeken als onderdeel van je reisroute door Madrid. Hoewel als je een paar nachten in de stad plant, kun je het Parque Natural de Arribes del Duero bezoeken, dat de grens met Portugal vormt.

12. València

Geen gids voor mooie steden in Spanje kan València vergeten, de thuisbasis van een opvallende combinatie van oude en nieuwe structuren. Deze havenstad aan de Middellandse Zeekust is verdeeld in de Stad van Kunst en Wetenschap en de Oude Stad. Compleet met een ultramodern planetarium en oceanarium, is de Ciutat de les Arts i les Ciències omgeven door waterpoelen. Aan de andere kant is de Ciutat Vella waar je meer traditionele pleinen en kerken zult vinden. De plafondschilderingen in San Nicolás de Bari y San Pedro Mártirt kunnen wedijveren met de Sixtijnse Kapel. Het is zeldzaam om de zon niet op je nek te voelen in València, wat betekent dat een wandeling langs de met palmbomen omzoomde Paseo Maríto altijd een optie is. Bovendien is València de oorsprong van paella. Wat is er perfecter dan een groot bord van dit klassieke Spaanse gerecht?

13. Estepona

De westelijke buur van Marbella, Estepona, is een andere badplaats aan de Costa del Sol. In feite lijken deze steden qua stijl redelijk op elkaar met hun witgekalkte gebouwen en bloemendisplays. Je kunt urenlang door de oude wijk dwalen, de pittoreske Plaza de las Flores fotograferen en cerveza drinken in een van de openlucht tapasbars. De Paseo Marítimo de Estepona strekt zich uit langs het centrale strand en beloont je met prachtig uitzicht op de oceaan. Hoewel Estepona samen met Marbella een van de mooiste steden in Spanje is, is het meestal rustiger in de zomer. Estepona geniet van een microklimaat met warm weer en meer dan 320 dagen zon – een goede keuze voor een vakantie buiten het hoogseizoen.

14. Segovia

Segovia is een andere van de mooiste steden in de centrale regio Castilië en León van Spanje. Met gebouwen die de verschillende tijdperken van Segovia documenteren, is dit een stad voor reizigers met een voorliefde voor geschiedenis. Belangrijke bezienswaardigheden in Segovia zijn een tweelaagse Romeinse aquaduct, een imposante gotische kathedraal en de romaanse Iglesia de la Vera Cruz. Je zult ook het Alcázar de Segovia zien dat boven het centrum van de stad uittorent. Hoewel het Moorse en Romeinse oorsprong heeft, is het kasteel met torentjes dat vandaag de dag overblijft voornamelijk middeleeuws. Blijkbaar werd dit sprookjesachtige bouwwerk gebruikt als inspiratie voor het kasteel van Walt Disney! Aangezien de steden buren zijn, is Segovia een andere optie voor een dagtocht vanuit Madrid.

15. Alicante

We sluiten af met een van de mooiste plekken aan de Costa Blanca-kust van Spanje, Alicante, een compacte kustplaats met een grote haven. Het kasteel van Santa Bárbara, dat een beetje op een zandkasteel lijkt, kijkt uit over het zandstrand van de stad. Dit is een geweldige plek om de zonsondergang boven de haven te bekijken voordat je gaat dineren met verse zeevruchten. Beneden aan de boulevard is de Explanada de España een van de mooiste delen van Alicante. Deze decoratieve promenade is omzoomd met exotische palmbomen en vult zich ’s middags met stellen en gezinnen. Het loopt parallel aan de zee en heeft kleine souvenirwinkels en bars met uitzicht op het water.

Plaats een reactie