12 Beste Stranden Costa Blanca

Als je verlangt naar afgelegen mediterrane baaien en turquoise kusten, moet je naar een van de beste stranden aan de Costa Blanca gaan. De Costa Blanca (de Witte Kust) ligt in de provincie Alicante aan de zuidoostkust van Spanje. In totaal beslaat het ongeveer 150 mijl aan mediterrane stranden van Dénia in het noorden tot Pilar de la Horadada in het zuiden. Dit artikel belicht de beste stranden die de Costa Blanca te bieden heeft voor zonnebaden, zwemmen, snorkelen en zonsondergangen.

Kaart van de Beste Stranden aan de Costa Blanca

Beste Stranden aan de Costa Blanca:

 1. Platja de la Mata (Torre La Mata)
 2. Cala del Moraig (Moraira)
 3. Platja de la Fossa (Calp)
 4. Playa del Postiguet (Alicante)
 5. Platja de Tabarca (Tabarca Island)
 6. Playa de Cap Blanc (L’Albir)
 7. Platja de la Granadella (Xàbia/Jávea)
 8. Platja de les Marines (Dénia)
 9. Punta Negra (Dénia)
 10. Cala Cantalar (Cap de l’Horta/Alicante)
 11. Platja de Bon Nou (Villajoyosa)
 12. Platja del Pope (Xàbia/Jávea)

Beste Stranden aan de Costa Blanca

Buiten de grote steden Alicante, Benidorm en Dénia, liggen de stranden aan de Costa Blanca in kleine steden, dorpen en natuurparken. Deze gids bevat een mix van stranden die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of Cabify (de Spaanse equivalent van Uber) en stranden waar je een auto moet huren of een boottocht moet overwegen. Omdat de Costa Blanca een van de warmste plekken in Spanje is tijdens de winter, kun je deze stranden in alle seizoenen bezoeken. Zonnebaden en snorkelen kun je het beste bewaren voor de zomer, maar de winter is perfect om te wandelen, fietsen en picknicken in de zon. Houd er rekening mee dat veel van de beste stranden aan de Costa Blanca eigenlijk kiezelstranden zijn. Daarom wil je misschien een paar strandbenodigdheden inpakken, zoals een yogamat, een dikke handdoek en waterschoenen. Een snelle opmerking over de namen van de stranden: Playa is het Spaanse woord voor strand en Platja is het Valenciaanse woord. Sommige stranden aan de Costa Blanca worden vaker aangeduid met hun Spaanse naam en andere met hun Valenciaanse equivalent. Beide talen worden in deze regio van Spanje gesproken. Deze gids gebruikt de naam die verschijnt op navigatie-apps zoals Google Maps.

1. Platja de la Mata (Torre La Mata)

Platja de la Mata is het beste strand aan de Costa Blanca voor een algehele ervaring. Het ligt aan de badplaats Torre La Mata en is gemakkelijk te bereiken vanuit de aangrenzende stad Torrevieja. Het strand is zanderig en uitgestrekt, met een wandelpromenade langs de omtrek en tal van eet- en drinkgelegenheden op steenworp afstand van de kust. Let op dat er wat stenen in het water zijn, dus wees voorzichtig tijdens het zwemmen of draag waterschoenen. Als je naar Platja de la Mata gaat voor een dagje uit of een overnachting, kun je ook een bezoek brengen aan het Lago Rosa de Torrevieja. Dit is een van de weinige voorbeelden van een roze zoutmeer in Spanje, met water dat de kleur heeft van bubblegum. Af en toe worden er flamingo’s gespot tijdens een bezoek aan het meer. Torrevieja heeft ook een paar waterparken en een reeks andere gezinsvriendelijke stranden aan de Costa Blanca.

2. Cala del Moraig (Moraira)

Cala del Moraig is een van de beste stranden aan de Costa Blanca voor mediterrane landschappen. Op 20 minuten rijden ten noorden van Moraira ligt dit afgelegen strand en grottenstelsel met een wildernisgevoel. Er zijn een paar zandgebieden, maar het grootste deel van de baai bestaat uit stenen, zowel op het strand als in het water. Ondanks dat is deze kleine oase de plek waar je een dag wilt doorbrengen. Er is geen openbaar vervoer, dus je moet rijden of een Uber nemen en vervolgens een steile maar geplaveide weg aflopen om de baai te bereiken. Tijdens het hoogseizoen rijden er een paar gratis pendelbussen op en neer de heuvel en zijn er strandwachten aanwezig. Met waterschoenen is Cala del Moraig perfect voor een duik of snorkelsessie. Maar houd er rekening mee dat zwemmen in de zeegrotten niet is toegestaan. Alicante herbergt enkele van de beste stranden aan de Costa Blanca.

3. Platja de la Fossa (Calp)

Een van de verschillende stranden in de Costa Blanca badplaats Calp (Calpe), ligt Platja de la Fossa net ten noorden van Penyal d’Ifach (Peñón de Ifach). Deze rotsachtige uitloper is een natuurreservaat dat het strand beschermt en een prachtige achtergrond biedt. Met de status van Blauwe Vlag heeft Platja de la Fossa honingkleurig zand en rustig water. Dit is een van de beste stranden aan de Costa Blanca voor gezinnen en kleine kinderen. Ondertussen is de boulevard bezaaid met plaatsen om iets te eten. Ga naar het noordelijke uiteinde van het strand en je vindt kajak-, paddleboard- en waterfietsverhuur tijdens de zomer. Bovendien is er een schilderachtig wandelpad naar de top van Peñón de Ifach zodra je genoeg hebt van zwemmen en zonnebaden. Op een heldere dag strekken de uitzichten zich uit tot aan Ibiza.

4. Playa del Postiguet (Alicante)

Playa del Postiguet is slechts een van de beste stranden in Alicante, de hoofdstad van de provincie Alicante. Deze strand maakt deel uit van de beste stranden aan de Costa Blanca omdat het zich midden in het stadscentrum bevindt en er geen auto gehuurd hoeft te worden. Het strand is zanderig en het water is rustig, waardoor het een geschikte optie is voor kleinere kinderen. Bovendien zijn er volleybalvelden en een speeltuin op het zand. Hoewel Playa del Postiguet niet het grootste strand in de buurt is, is het de perfecte plek om te ontspannen na het bezoeken van de toeristische plekken in Alicante. Het ligt recht tegenover het kasteel Santa Bàrbara met veel eetgelegenheden in de buurt. Bovendien heeft het strand een wandelpromenade als je je benen wilt strekken zonder zanderig te worden. Vanwege de centrale ligging is Playa del Postiguet erg druk in de zomermaanden. Alicante is zeker een bezoek waard voor een dagje uit om te genieten van het strand, evenals de verschillende bezienswaardigheden en restaurants.

5. Platja de Tabarca (Tabarca Island)

Platja de Tabarca is een van de beste stranden die de Costa Blanca te bieden heeft voor zeelieden! Dit strand ligt op het eiland Tabarca en vereist een boottocht. Het belangrijkste strand ligt dicht bij de haven en bestaat uit een mix van zand en steen. Het is het grootste strand op het eiland, maar het kan druk worden tijdens de zomer wanneer Spanjaarden op vakantie zijn. Neem een snorkelmasker mee als je naar Tabarca gaat en van plan bent om tijd door te brengen in de kleinere baaien rondom het kleine eiland. Het is iets meer dan een mijl lang en je kunt in één dag om het hele eiland heen lopen. Veerboten verbinden de havens van Alicante, Santa Pola en Torrevieja het hele jaar door met Tabarca. Je kunt echter ook een rondleiding boeken als je dat liever hebt. Hoe dan ook, een dagtocht naar Tabarca Island is een van de leukste dingen om te doen in Alicante.

6. Playa de Cap Blanc (L’Albir)

Playa de Cap Blanc is een van de langste stranden aan de Costa Blanca. Het strekt zich uit van Playa del Racó Albir in het stadje L’Albir en eindigt bij de jachthaven in Altea. Dit strand bestaat uit kiezels in plaats van zand, met ligstoelen te huur tijdens het hoogseizoen. Deze zijn de moeite waard, tenzij je een dikke reismat hebt om onder je handdoek te leggen. Als je wilt zwemmen, worden waterschoenen ook aanbevolen. Ondanks de stenen is Playa de Cap Blanc een prachtige plek om een middag door te brengen en ontvangt het prachtige zonsondergangen. Het heeft een ontspannen sfeer die aantrekkelijk is voor gezinnen, stellen en solo-ontdekkingsreizigers die hun hoofd leeg willen maken. Je kunt ook een fiets huren en fietsen langs de boulevard tussen deze twee naburige kustplaatsen. Bovendien is er ook een mooie veelzijdige route langs het schiereiland ten zuiden van het strand, die je naar een vuurtoren in het natuurpark Parque Natural de la Serra Gelada brengt. Er zijn ook veel leuke watersportactiviteiten die je langs de Costa Blanca kunt doen.

7. Platja de la Granadella (Xàbia/Jávea)

Platja de la Granadella is een dramatische baai in de buurt van de badplaats Xàbia (Jávea). Het is een diepe hoefijzervormige baai met saffier- en turquoise water, ruige kliffen en mediterrane struiken. Dit is opnieuw een kiezelstrand, dus je wilt iets meenemen om op te zitten! De echte attractie bij Platja de la Granadella is het geweldige snorkelen en kajakken. Je kunt deelnemen aan een excursie met Kayaks el Caló Jávea die vertrekt vanuit de baai en je door de kliffen navigeert. Anders pak je gewoon een snorkelmasker en een paar waterschoenen en verken je de zeegrasvelden. Vanwege de gemakkelijke toegankelijkheid en schoonheid vult deze kleine baai zich snel in de zomermaanden. Daarom wil je er vroeg zijn en tijd inplannen voor de wandeling vanaf de parkeerplaats.

8. Platja de les Marines (Dénia)

Direct bij het meest noordelijke punt van de Costa Blanca ligt Platja de les Marines ten noorden van de haven van Dénia. Dit is een van de beste stranden aan de Costa Blanca voor zand en veilig zwemmen. Tijdens de zomer zijn er strandwachten actief en het water wordt geleidelijk dieper. Ondanks dat het slechts ongeveer 30 minuten lopen is van het centrum van Dénia, voelt het strand vrij afgelegen aan. Er zijn een paar eetgelegenheden in de buurt, maar je zult het waarderen om een picknick mee te nemen. Omdat het strand ongeveer 1,8 mijl lang is, kun je meestal altijd een plek vinden om je handdoek neer te leggen. Let op dat Platja de les Marines blootgesteld is en niet veel schaduw heeft. Daarom moet je veel zonnebrandcrème aanbrengen en extra bescherming meenemen als je van plan bent er een dag van te maken. Wat zeer waarschijnlijk is zodra je die mediterrane zon op je nek voelt. Verken de verschillende stranden langs de Costa Blanca met de auto of gemakkelijk met het openbaar vervoer.

9. Punta Negra (Dénia)

Kom niet naar Punta Negra voor zanderige tenen – kom hier voor het spannende zwemmen! Dit is een rotsachtig stuk kustlijn van de Costa Blanca met rotszwembaden, net ten zuiden van Dénia en voordat je het Nationaal Park Cape San Antonio (Cap de Sant Antoni) bereikt. Het water is kristalhelder, waardoor het ideaal is om zelfstandig te snorkelen en te kajakken met een gids. Kayak Dénia organiseert tours langs dit deel van de kust die je meenemen naar Cova Tallada. Anders kun je een fiets huren en langs de kust van Dénia fietsen.

10. Cala Cantalar (Cap de l’Horta/Alicante)

Cala Cantalar is een van de verschillende stranden in de enclave Cap de l’Horta (Cabo de la Huerta) ten noorden van Alicante. Dit gebied is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en gemakkelijk te bereiken met de auto als je een auto huurt in de regio Valencia. Met het Cap de l’Horta natuurreservaat als achtergrond heeft Cala Cantalar een gevarieerd terrein van vegetatie, flora en gefluisterde kliffen. Omdat de regio behoorlijk uitgestrekt is en er verschillende beschutte plekken zijn, wordt Cala Cantalar zelfs in de zomer niet te druk. Het strand zelf bestaat uit een mix van stenen, kleine kiezels en zanderige plekken. Cala de Cantalars is geweldig om te zwemmen en te snorkelen, hoewel je je eigen oordeel moet gebruiken wat betreft de getijden en stromingen. Dit is het beste strand dat de Costa Blanca te bieden heeft op het gebied van rust, toegankelijkheid en een mix van activiteiten. Beste stranden aan de Costa Blanca.

11. Platja de Bon Nou (Villajoyosa)

Halverwege Alicante en Benidorm ligt Villajoyosa (lokaal bekend als La Vila) met verschillende van de beste stranden aan de Costa Blanca. Platja de Bon Nou verdient echter een speciale vermelding. Dit is een combinatie van kiezel- en zandstrand net ten westen van het populaire Platja del Paradís. Het wordt omringd door steile kliffen die beschutting bieden en de ervaring versterken. Zwemmen is geweldig met levendige golven om in rond te springen, zolang je je waterschoenen maar bij je hebt. Tijdens de zomer is er een kleine strandbar waar je snacks en koud bier kunt halen. Je kunt Platja de Bon Nou bereiken door een tram te nemen van La Vila naar Paradís. Het is logisch om beide stranden te bezoeken, maar Platja de Bon Nou krijgt extra punten omdat het rustiger is. Aan de andere kant, omdat Platja de Bon Nou eerder kouder wordt vanwege de kliffen, wil je misschien beginnen op dit strand en je dag afsluiten op Platja del Paradís.

12. Platja del Pope (Xàbia/Jávea)

Als afsluiter hebben we Platja del Pope, dit strand is niet voor bangeriken! Dit is een klein baaitje onder de wilde landtong en kliffen van Cape San Antonio. Populair bij klifduikers, is toegang tot het strand zelf alleen mogelijk via een uitdagende wandeling vanuit het nationaal park. Het wordt niet aanbevolen voor kinderen, maar als je bekwaam bent in steile paden en geschikt schoeisel hebt, is dit een van de beste stranden die de Costa Blanca te bieden heeft voor adrenalinezoekers. Je kunt geluk hebben en de duikers zien, hoewel dit niet wordt aanbevolen voor toeristen vanwege de voor de hand liggende risico’s. Anders varen trips vanuit Dénia en Jávea (Xàbia) langs deze prachtige reeks kliffen en geheime baaien.

Plaats een reactie