11 Gratis Dingen om te Doen in Barcelona

Vergeleken met andere grote Europese steden zoals Londen en Parijs, is Barcelona verrassend betaalbaar. Vooral als je bedenkt hoe populair de stad is. Gelukkig zijn er tal van gratis dingen te doen in Barcelona die het relatief gemakkelijk maken om binnen je budget te blijven. Met stranden, parken en pleinen om te verkennen, kun je dagenlang rondwandelen in de stad en de verschillende wijken leren kennen. Maar het is goed om tips en trucs te kennen, zoals hoe je gratis een museum kunt bezoeken. Deze gids voor gratis dingen om te doen in Barcelona heeft alles wat je nodig hebt.

Gratis Dingen om te Doen in Barcelona

Laten we beginnen met alle gratis dingen om te doen in Barcelona. Deze lijst bevat ideeën voor alle seizoenen en er is voor elk type reiziger wel iets te vinden. We hebben ook enkele van de beste goedkope dingen om te doen in Barcelona opgenomen.

 1. Admireer de surrealistische architectuur
 2. Bezoek gratis een museum
 3. Wandel langs La Rambla
 4. Bekijk de boten vanaf Rambla de Mar
 5. Zonnebaden in Ciutadella Park
 6. Geniet van de stranden van Barceloneta
 7. Bekijk het uitzicht vanaf Turó de la Rovira
 8. Born Centre Cultural
 9. Plaza hoppen in Barcelona
 10. Verken de voedselmarkten
 11. Ontdek Montjuïc Hill

1. Admireer de surrealistische architectuur

Barcelona is gevuld met ongelooflijke architectuur, waarvan vele zijn ontworpen door niemand minder dan Antoni Gaudí. Als het symbool van de stad, wil je waarschijnlijk La Sagrada Família bezoeken. Hoewel het absoluut de moeite waard is om naar binnen te gaan, is het niet per se noodzakelijk om de kerk te betreden. De buitenkant, die het leven van Jezus Christus afbeeldt, is op zichzelf al een traktatie. Als je investeert in een audiogids, zoals de City Guide of Barcelona-app, helpt dit je de betekenis van het gebouw te begrijpen. Bovendien kun je prachtig uitzicht krijgen vanaf twee pleinen die grenzen aan het meesterwerk: de Plaça de Gaudí en de Plaça de la Sagrada Família. Andere gebouwen die je gratis vanaf de straat kunt bewonderen zijn Casa Batlló, Casa Milà, Palau Güell, Casa Lleó Morera en Casa Amatller. Sterker nog, de hele Passeig de Grácia verdient een wandeling. Zelfs gewoon rondwandelen in de wijken zonder een specifiek plan en kijken welke gebouwen je tegenkomt, is een van de coolste gratis dingen om te doen in Barcelona. Het verkennen van de parken van Barcelona is een leuke gratis activiteit.

2. Bezoek gratis een museum

Hoewel de meeste musea in Barcelona niet gratis zijn, hebben veel musea bepaalde dagen waarop de toegang gratis is – althans voor een paar uur. Hiervoor moet je echter wel wat onderzoek doen en vooruit plannen op basis van je specifieke interesses. Hier zijn de schema’s voor enkele van de belangrijkste musea om je op weg te helpen:

 • Barcelona History Museum (MUHBA) – gratis toegang de hele dag op de eerste zondag van de maand, gratis op andere zondagen van 15.00 uur tot 20.00 uur.
 • National Art Museum of Catalonia (MNAC) – gratis op alle zaterdagen vanaf 15.00 uur en op de eerste zondagen van elke maand. Je moet online gratis tickets reserveren.
 • Barcelona Design Museum – gratis op alle zondagmiddagen van 15.00 uur tot 20.00 uur en de hele dag op de eerste zondag van elke maand.
 • Barcelona Museum of Contemporary Art (CCCB) – gratis elke zondag na 15.00 uur, maar je moet wel van tevoren tickets reserveren.
 • Picasso Museum – gratis op donderdagen na 16.00 uur en de eerste zondag van de maand. Ook hier zijn reserveringen vereist voor gratis tickets.
 • Maritime Museum (MMB) – gratis elke zondag na 15.00 uur.

Je moet proberen om deze gratis tickets ongeveer 4/5 dagen voor de datum van je bezoek te reserveren. Zelfs als je geen gratis toegang kunt krijgen op jouw data, bieden de meeste musea kortingen aan voor mensen onder de 25 en boven de 65. Bovendien hebben sommige plaatsen sowieso zeer betaalbare prijzen, dus het bezoeken van een museum is nog steeds een van de beste goedkope dingen om te doen in Barcelona!

3. Wandel langs La Rambla

La Rambla verbindt Plaça de Catalunya met het Monument a Colom en strekt zich uit over ongeveer een halve mijl. Het is een van de beroemdste delen van Barcelona, met historische gebouwen aan weerszijden van de straat, waaronder chique herenhuizen en weelderige theaters. Als je niet in een impulsieve winkelbui terechtkomt, is wandelen langs La Rambla een van de klassieke gratis dingen om te doen in Barcelona. Je kunt op elk moment van de dag bezoeken, maar het is het meest aangenaam in de ochtend. Rond het middaguur vult de laan zich met straatverkopers, artiesten en toeristen. Het duurt slechts ongeveer 20 minuten om van het ene uiteinde naar het andere te lopen, maar je wilt misschien de tijd nemen voor foto’s en om door de kleinere straatjes te slenteren. Let wel op dat zakkenrollers actief zijn op La Rambla, dus let goed op je spullen.

4. Bekijk de boten vanaf Rambla de Mar

Waar La Rambla eindigt, begint Rambla de Mar! Dit is een voetgangerspromenade die in 1994 is gebouwd door Albert Viaplana en Helio Piñón. Het zweeft boven de zee en symboliseert de verbinding van Barcelona met de Middellandse Zee. Het golvende ontwerp zorgt ervoor dat boten de haven in en uit kunnen varen. Naast Barcelona Aquarium en een tiental restaurants en ijssalons, is Rambla de Mar een geweldige plek om je hoofd leeg te maken. Je kunt op elk moment van de dag Rambla de Mar bezoeken. Dit is echter een van de meest sfeervolle en gratis dingen in Barcelona om vroeg in de ochtend of ’s avonds te ervaren.

5. Zonnebaden in Ciutadella Park

Net als andere prachtige steden in Spanje, barst Barcelona van de prachtige groene ruimtes. Ciutadella Park (Parc de la Ciutadella) is veruit een van de mooiste plekken om te wandelen of een luie middag in de zon door te brengen. Aangelegd in de late 19e eeuw, was dit het enige openbare park in de stad tot enkele decennia later. Ga rechtstreeks naar de noordoostelijke hoek en je ziet een prachtige fontein die de Trevifontein naar de kroon steekt. Ontworpen door Josep Fontserè, is het middelpunt onder de monumentale boog een standbeeld dat de geboorte van Venus in haar schelp laat zien. Mythologische wezens omringen de godin en het is een mooie plek voor fotografie en om af te koelen. Elders in het park vind je standbeelden, verzorgde tuinen en waterpartijen. Barcelona Zoo bevindt zich in het zuidelijke deel, maar hiervoor moet je betalen. Arc de Triomf is het dichtstbijzijnde metrostation en daar kun je ook de triomfboog zien. Wandelen door de stad is een leuke manier om Barcelona te verkennen.

6. Geniet van de stranden van Barceloneta

Gezegend met prachtige zandstranden is zonnebaden onder de zon gemakkelijk een van de beste gratis dingen om te doen in Barcelona in de zomer! Barceloneta, de oude visserswijk, is het belangrijkste strandgebied in Barcelona voor de bewoners. Het bestaat uit een reeks stranden, waarvan het belangrijkste Barceloneta Beach is. Deze overlapt met de stranden Sant Sebastià, Sant Miquel en Somorrostro. Deze stranden hebben goede voorzieningen, waaronder seizoensgebonden strandwachten, badkamers en speeltuinen voor kinderen. Ligstoelen zijn te huur, maar je kunt ook geld besparen door je handdoek op het zand te leggen. Als je trek krijgt, vind je paellarestaurants en visrestaurants langs de boulevard. Voedsel is immers een essentieel onderdeel van je reis naar Barcelona! Je kunt ook de buurtstraten, pleinen en parken verkennen. Naast de stranden van Barceloneta kun je iets verder naar het noorden gaan naar die van La Plata. Het is mogelijk om in Barcelona te zwemmen en te surfen tijdens de zomer, terwijl ze nog steeds aangenaam zijn voor een wandeling en een zonnige picknick tijdens de wintermaanden. Barcelona is eigenlijk een van de warmste plaatsen in Spanje in de winter.

7. Bekijk het uitzicht vanaf Turó de la Rovira

Parc Güell staat bekend om zijn panoramische uitzichten over Barcelona. Plus natuurlijk de mozaïekstructuren en sculpturen van Gaudí. Maar een alternatieve (en minder drukke) optie voor gratis uitzichten is Turó de la Rovira in het naburige Parc del Guinardó. Turó de la Rovira is een heuvel die een belangrijke rol speelde tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Deze plek bevatte bunkers die werden gebruikt voor luchtafweergeschut en later als krottenwijk na de Tweede Wereldoorlog. Het team van MUHBA heeft de bunkers gerestaureerd en er een klein museum naast toegevoegd. Maar het uitzichtpunt trekt de meeste mensen aan, met een weids uitzicht over de stad richting de Middellandse Zee. Hoewel het overdag ook prachtig is, is dit een van de beste gratis dingen om te doen in Barcelona bij zonsopgang of zonsondergang. Het is een beetje een wandeling vanuit het stadscentrum, dus je wilt een bus nemen. Lijn 22 en 24 vertrekken vanaf Plaça de Catalunya of je kunt de metro nemen naar Alfons X en vanaf daar lopen. Houd er rekening mee dat het een korte maar zeer steile wandeling is naar het uitzichtpunt. Geniet van de stranden in Barcelona, het kost niets!

8. Born Centre Cultural

Gelegen in de buurt van Ciutadella Park, is Born Centre Cultural een van de meest interessante gratis plaatsen om te bezoeken in Barcelona voor geschiedenisliefhebbers. Dit is de archeologische site van een oude marktgebouw dat werd gebouwd over de middeleeuwse stad. Veel van de oorspronkelijke gebouwen werden vernietigd na de belegering van Barcelona in 1713-1714. Je kunt gratis een kijkje nemen in de grote hal. Er zijn een paar borden om je te helpen de site te begrijpen. Als je echter meer wilt weten over de geschiedenis met betrekking tot de opgraving en de belegering, kun je ter plaatse een rondleiding boeken. Er zijn meestal erkende gidsen beschikbaar bij de ingang en zij rekenen een paar euro per persoon.

9. Plaza hoppen in Barcelona

Net als alle prachtige Spaanse steden is Barcelona een lappendeken van pleinen. Het verkennen van deze pleinen is een van de beste gratis dingen om te doen in Barcelona op een warme, zonnige dag. Plaça de Catalunya is degene die je waarschijnlijk meerdere keren zult passeren. Dit enorme plein markeert in feite het stadscentrum en is omgeven door warenhuizen en fastfoodketens. Het staat vol met planten, bomen en bloemen met trappen waar je even kunt uitrusten. In tegenstelling tot Plaça Reial, dat kleiner is en met palmbomen meer een mediterrane sfeer heeft. Hier kun je het eerste werk van Gaudí voor Barcelona vinden – lantaarnpalen met drakenkoppen! Plaça de l’Ictineo is een optie aan zee waar je kunt genieten van een zeebries, terwijl het achthoekige plein aan de Rambla del Raval een gigantisch kattenbeeldhouwwerk bevat. Let op dat wanneer je pleinen bezoekt, je af en toe gehydrateerd moet blijven met een glas sangria of cerveza in de buitenlucht. Verken de verschillende wijken in Barcelona.

10. Verken de voedselmarkten

Eten is een noodzaak tijdens een bezoek aan Barcelona! Zelfs als je accommodatie met eigen kookgelegenheid hebt geboekt, moet je nog steeds eten kopen en er is geen betere plek om ingrediënten in te slaan dan op de markten. De flagship Mercat de la Boqueria is een van de coolste gratis plaatsen om te bezoeken in Barcelona. Het ligt vlak bij La Rambla en is geopend van 8.00 uur tot 20.30 uur, van maandag tot en met zaterdag. Je kunt er fruit, groenten, vis, kaas, vlees en noten kopen. Als je Catalaanse gerechten wilt proberen te maken, is dit een geweldig startpunt. Hoewel Mercat de la Boqueria een bezoek waard is vanwege de variëteit en ervaring, vind je iets betere prijzen op de markten van Barceloneta, Santa Caterina en Llibertat. Maar als je andere markten tegenkomt tijdens je reizen door de stad, stop dan zeker even. Zelfs als je uiteindelijk wat cadeautjes meeneemt, telt het rondkijken op markten nog steeds als een van de goedkope dingen om te doen in Barcelona.

11. Ontdek Montjuïc Hill

Als afsluiter van een van de gratis dingen om te doen in Barcelona die minstens een halve dag in beslag nemen, is Montjuïc een heuvel ten zuiden van het stadscentrum. Met een hoogte van 178 meter biedt Montjuïc gratis 360-graden uitzichten zonder dat je het openbaar vervoer hoeft te nemen. Bovenop vind je een 17e-eeuws kasteel, botanische tuinen en verschillende musea, gewijd aan kunst, archeologie, etnologie en sport. Voor al deze attracties moet je betalen, maar je kunt ervoor kiezen om de heuvel puur te bezoeken voor de wandeling en het uitzicht. Bovendien is Montjuïc Castle gratis toegankelijk op elke zondag na 15.00 uur en de hele dag op de eerste zondag van de maand. Het is sowieso redelijk goedkoop, plus – je weet dat deze musea ook gratis toegangsdagen hebben. Omdat Montjuïc werd gebruikt als terrein voor de Olympische Spelen van 1992, kun je een kijkje nemen in het stadion. Over het algemeen is Montjuïc een van de beste gratis plaatsen om te bezoeken in Barcelona, ​​als gezin, stel of alleen.

Plaats een reactie